تعریف گرافیک

واژه گرافيک از مصدر يوناني (نوشتن) مي آيد. ريشه آن در اصل به معناي (خراشيدن) و (حک کردن) است. از لحاظ رده بندي هنرها عنصر گرافيک را شاخه اي از هنرهاي تجسمي به شمار مي آورند. در گذشته هنر گرافيک به آن قسمت از طراحي و نقاشي سياه و سفيد گفته ميشد که به وسيله فن چاپ دستي يا ماشيني تکثير ميشد.

هنر گرافيک و هنرهاي تجسمي در کشور ما از يک سابقه تاريخي برخوردارند. مي توان گفت از زمان نقوش اوليه روي سفال ها - حجاريها- گچ بريها- خطوط کوفي و ثلث و نستعليق و ساير خطوط- نگارش و مصور کردن کتابها و مينياتور و تذهيب و آرايش صفحات و نيز نقوش پارچه ها و قالي و حکاکي روي وسايل مختلف زندگي و امثال اينها تا زمان ظهور چاپ هنر گرافيک يا هنرهاي تجسمي در کشور ما وجود داشته اند.

امروزه هنر گرافيک وسيله اي براي آگاه کردن مصرف کننده  از کيفيت موضوع مصرف است. درصد کمي از موضوعات مصرفي شامل کالاهاي تجارتي مي شوند و قسم اعظم آن کيفيتي فرهنگي - آموزشي و روشن کننده دارند مانند شناساندن انواع فعاليتهاي فکري انسان به وسيله تصوير. هنر گرافيک هنري گسترده است که دقيقا نمي توان حدود آن را مشخص و معين کرد. اين هنر به آساني هنرهاي ديگر را به کمک مي گيرد و به آنها شکل گرافيکي مي دهد.

گرافيک در عصر ما علاوه بر کتاب آرايي و مصارف گذشته به عرصه تبليغات تجاري - اعلانات ديواري (پوستر) و مطبوعاتي- نشانه ها و غيره راه يافته است. حتي از اين حد هم تجاوز کرده و با ورود به عالم سينما و تلويزيون در عنوان بندي (تيراژ) فيلم ها و برنامه هاي تلويزيوني- نقاشي متحرک (انيميشن) و تبليغات تجارتي در اين گونه رسانه ها کاربرد يافته است. 

بدین قرار ملاحظه می کنیم که هنر گرافیک رفته رفته آنچنان تحول و تنوع پیدا کرده و می کند که هر آن نیازمند تعریف جدید و جدیدتری است. زیرا ابعاد و جنبه های تازه, جمعیت تعاریف قبلی را از بین می برند. اما با این همه , ارکان اساسی هنر گرافیک یعنی نقش و خط و تکثیر, همچنان پابرجا هستند و با تکیه بر همین ارکان اساسی است که هنر گرافیک از سایر هنرها متمایز می گردد.

طراح و هنرمند گرافیک هنرمند جامع است که با نبض زندگی می کند و با ریتم زندگی , کار می کند. کار او گفتگوی تصویری زمانه است. کار هنرمند گرافیک گاه به صورت کاریکاتور , هشدار دهنده میشود و گاه با نقوش تزئینی هویت جامعه امروز را برای آینده به ثبت می رساند. گاه به صورت تصویر و ایلوستراسیون یا به شکل نشانه و سمبل و برچسب و علائم راهنمایی به جامعه , آموزشی تصویری می دهد. گاه به صورت خط و صفحه آرایی , عنای بیان تصویری را بالا می برد. گاه به صورت آگهی , منادی موضوعات فکری انسان چون مذهب , سیاست, علم, صنعت, فرهنگ, هنر و ورزش میشود. گاه به صورت تبلیغات تجاری در خدمت اقتصاد درآمده , وسیله ای تعیین کننده میشود. گاه با نقش اسکناس و پول در پیچ و خم ارتباطات مادی قرار می گیرد. گاه با طرح تمبر حامل پیام و فرهنگ جامعه می گردد و گاه نیز به صورت کارت, سربرگ, پاکت, پلاک و تابلو معرف خصوصی افراد میشود. خلاصه هنرمند گرافیک, نویسنده ای است که با بیانی تصویری سرگذشت انسانها را می نویسد و برای تمام لحظات زندگی و برای تمام موضوعات زندگی قلم میزند.

یکی از شگردهای هنر گرافیک, برای ارائه ی این اهداف عملی, ترکیب دقیق و ماهرانه تصویر و نوشته است. پیام های کلامی و تصویری در نمونه های در حال تغییر تحت تأثیر متقابل و متکمل یکدیگرند.

اگرچه ترکیب طبیعی تصویر و نوشته نشان می دهد که طرح گرافیکی از دو سیستم ارتباطی کاملا متفاوت با یکدیگر برخوردار است, اما نوشته یا کلام بعنوان جایگاه یا محل واژه ها و تصویر بعنوان یک اثر خطی صریح و چند رنگ و یا گاهی نیز تفسیر سه بعدی اشیاء و مفاهیم انتزاعی و مطرح میباشند. از این رو طرح گرافیکی نقش عمده خود را در تاریخ پدیده خط و نگارش نشان می دهد. این دو مقوله هماهنگ با نقش های مختلف خود و در مدت زمانی به درازای صدها و یا هزاران سال به شکل کنونی خود رشد و نمو کرده است, اما هر دو آنها از نیاز بشر برای انتقال مفاهیم مورد نظر خود به دیگران, برقراری ارتباط و همچنین از نیاز و تمایل بشر برای بقاء ارتباط خود در قالب تصویر یا کلام نشأت می گیرد. اگر به گذشته بنگریم خواهیم دید که اولین اثر گرافیکی که انسانها از خود به جای گذاشته اند , در هر دو قالب تصویر و کلام بوده است.






گزارش تخلف
بعدی